Ni se decide soarta! Ministrul Sănătății avertizează: România poate reveni la starea de urgență-

Nelu Tătaru crede că românii nu au înțeles corect ce înseamnă starea de urgență și aceștia s-au comportat de parcă totul a revenit la normal, lucru de care nu se poate vobi, deocamdată. Ministrul Sănătății a explicat că în primele două zile de stare de alertă mulți cetățeni, dar și agenți economici au avut un comportament greșit pentru această perioadă, care i-ar putea pune în pericol.

România poate intra iarăși sub stare de urgență dacă va crește numărul de cazuri

Astfel, acesta a avertizat că dacă situația scapă de sub control și dacă situația o impune, nu este exclus să se declare iarăși stare de urgență în țara noastră.

Ministrul a declarat că următoarele două săptămâni sunt critice pentru evoluția viitoare a țării, în ceea ce privește redeschiderea unor afaceri sau măsuri de relaxare pentru populație. În aceeași măsură, următoarele 14 zile pot fi cele care arată că este necesar să se impună din nou restricții sau chiar starea de urgență.

Dacă am relaxat anumite domenii le-am relaxat tocmai considerând că acestea sunt cele care ar putea fi cu cele mai puţine repercusiuni. Avem două zile şi în aceste două zile am văzut că atât agenţii economici cât şi o parte din populaţia uitat să urmărească şi acele reguli de funcţionare şi desfăşurarea activităţilor odată cu reluarea activităţilor. (…) Sunt 14 zile în care noi urmărim evoluţia, dacă această evoluţie este nefavorabilă vom interveni şi vom pune restricţii. Dacă situaţia va fi favorabilă atunci putem să venim şi cu alte relaxări”, a declarat ministrul pentru Antena 3.

Nelu Tătaru: Românii nu au înțeles ce înseamnă starea de alertă

Totodată, ministrul sănătății a afirmat că situația din aceste două zile din starea de alertă vor fi analizate în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă și a anunțat că se vor lua iarăși măsuri de restricționare dacă analiza respective arată că evoluția este una nefavorabilă.

”Se evaluează primele două zile, se pregătesc măsuri de restricţionare, dacă cumva evoluţia este nefavorabilă, şi discutăm despre aventura eventualele măsuri de relaxare dacă evoluţia este favorabilă”, a mai spus Tătaru.

În același timp, Nelu Tătaru a avertizat că dacă va fi nevoie, se va reveni la starea de urgență. Totuși, aceasta va fi instituită doar dacă nu vor exista alte căi prin care poate fi reglementată activitatea oamenilor și firmelor. Țara noastră va intra din nou sub starea de urgență dacă va crește numărul de cazuri de la terapie intensive și numărul de personae ucise de COVID-19.

 S-a luat în considerare şi acest scenariu, dacă situaţia scapă de sub control şi nu avem alte măsuri pentru a putea să reglementăm – creşterea numărului de cazuri, creşterea numărului de cazuri în terapie intensivă, creşterea numărului de deces se poate ajunge la reintroducerea stării de urgenţă”, a explicat Nelu Tătaru.

Până la acest moment, în România există peste 17.000 mii de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Peste 1.100 de oameni și-au pierdut viața din cauza infecției provocate de COVID-19.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata