Relaxare totală în România, fără nicio restricție?! Raed Arafat a făcut anunțu

Foarte mulți români așteaptă cu nerăbdarea jumătatea lunii mai, ridicarea stării de urgență și trecerea la starea de alertă, pe teritoriul României, aducând și măsuri de relaxare în ceea ce privește circulația persoanelor.

Dar asta nu înseamnă că va fi o relaxare totală în țara noastră, pericolul COVID-19 nefiind depășit, iar riscul ca infecția să cunoască o răspândire accentuată și nedorită rămâne foarte mare. În acest context medical și pentru a clarifica tot ceea ce se va întîmpla în perioada următoare, secretarul de stat Raed Arafa a postat un mesaj lămuritor pe pagina sa de socializare, făcând apel la înțelepciune, răbdare și încredere.

„Citeam un articol în care este tradus un interviu cu un expert virolog din Germania, Christian Drosten. Acesta explică cum este el văzut ca „distrugătorul economiei” și cel care nu lasă normalitatea cunoscută de toți să revină prin relaxarea măsurilor luate în criza declanșată de Covid. El spune clar că temerea lui este cel de al doilea val care poate fi unul mortal și explică cum cresc criticile împotriva măsurilor luate de autorități pentru că oamenii în Germania nu au văzut o situație similară cu Italia, de exemplu, la ei acasă. Văd că spitalele nu sunt pline și văd că decesele sunt mai puține. În ultima perioada, au început unii să promoveze o abordare similară în România. Încep presiunile majore pentru o relaxare generală, începe inducerea percepției că am fi stat degeaba acasă, că spitalele au stat degeaba goale, că economia s-ar fi distrus din cauza unor măsuri care nu trebuiau luate… etc. Ce nu înțeleg mulți însă este faptul că lumea nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație, și cu un astfel de impact, de aproximativ 100 de ani. (…)”, scrie Raed Arafat.

(CITEȘTE ȘI: RAED ARAFAT, DESPRE UN SCENARIU NEGRU ÎN CRIZA CORONAVIRUSULUI: ”VA FI GREU SĂ SEPARĂM SPITALELE COVID DE SPITALELE NON-COVID. TREBUIE SĂ SE ADAPTEZE…”)

”Riscul de a reveni la o stiuatie dramatică”

Iată ce spune Raed Arafat despre măsurile de precauție care trebuie respectate după data de 15 mai, astfel încât pericolul reprezentat de COVID-19 să fie minimalizat.

  • Să rămânem precauți, cum am fost până acum, și să luăm măsurile în baza analizei impactului, gradual și cu măsurile compensatorii necesare fiecărei etape.
  • Să lăsăm precauția la o parte, și să ieșim brusc din toate măsurile, în mod necontrolat, relaxand toate domeniile pentru care insistă unii sau alții cu riscul de a reveni la o stiuatie dramatică care nu poate fi controlată decât prin măsuri mai drastice decât cele pe care le-am luat până acum.
  • Clar că autoritățile au optat pentru prima varianta, iar pentru cei care insistă să mergem pe varianta doi, întrebarea ar fi dacă sunt dispuși să-și asume public responsabilitatea pentru un eventual eșec care va duce implicit la un număr mult mai mare de decese și la un impact mult mai grav asupra economiei.
  • În concluzie, măsurile luate până acum au fost luate cu bună credință, în baza unor analize, încercând ca impactul negativ al virusului SARS-COV 2 să fie minimalizat pe cât se poate, iar impactul lor dorit fiind apărarea vieții și prevenirea unui dezastru care s-a dovedit a fi posibil în alte țări cu sisteme sanitare mult mai puternice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata