Anunț trist! Este vorba de Fuego. S-a întâmplat chiar în ziua de Paște

Celebrul artist Fuego – Paul Surugiu a rămas calm în aceste vremuri pe care le trăim acum și au dat o întreagă planetă peste cap. Ce spune Fuego despre Coronavirus, cum fructifică timpul petrecut acasă, la ce lucrează în această perioadă și cum vor fi aceste sărbători atipice de Paște pentru el, aflați din interviul exclusiv pentru CIAO.RO!

Reporter: Paul, cum ești acum, în vremea pandemiei? Te gândeai că o să ajungi să trăiești așa ceva?

Încerc să-mi păstrez mintea în regulă și să fiu rațional, cu capul pe umeri, stare pe care-o doresc tuturor. Și dacă mi-ar fi făcut cineva o schemă clară, cu punct și regulă, în care să-mi prezinte ce s-ar putea întâmpla, n-aș fi crezut. Și nu vorbesc de povestea virusului, care e regretabilă, firește, ci de ideea de a imobiliza, complet, o planetă, paralizându-i dreptul cel mai de preț – libertatea. Sunt oricum un om calm, de felul meu, în permanență și atunci văd cumva lucrurile din afară. E foarte important să fim ancorați în ce trăim și să încercăm să facem ce e mai bine pentru noi, chiar dacă nimeni nu știe ce-i de făcut, în timpul acestui război mondial fără precedent. Astfel, eu găsesc că timpul liber este de fructificat. Cât mai mult și cât mai eficient, în toate formele posibile.CANCAN.RO

Pentru mine, omul fără pic de timp liber aproape, de ani de zile, vine ca o mană cerească. Contextul nu-i fericit, dar încerc să mi-l fac eu și să nu stau, cu gândurile mele. Mă regăsesc, mă dezvolt, înlesnesc lucruri, creații, gătesc, grădinăresc, fac curat, fac multe lucruri pe care nu-mi imaginam vreodată că le voi face eu. Așadar eu, pe vremea, pandemiei, n-am clipă de respiro. Mă țin în priză, cu lucruri importante sau mai puțin importante, dar nu-mi dau voie oricum să lenevesc, să fiu inutil. Și cred că fiecare dintre noi trebuie să privească partea asta a situației, din care-i de extras cât mai mult și care te poate remodela ca om, făcându-ne, sper eu, pe mulți dintre noi, mai buni și mai umani.

Ce temeri ai acum? Cum de protejezi de Coronavirus? Unde te-ai izolat?

Nu sunt genul de om care să se panicheze foarte tare. Cred că asta e și rețeta echilibrului meu în viață. Tot timpul am analizat de două ori, niciodată nu m-am aruncat cu totul înainte și n-am disperat. Nu mi-e frică, sincer, de virus, pentru că mă feresc, respect recomandările, am mască, mănuși, ochelari. Eu oricum sunt obsedat de curățenie, astfel că acum mi-am activat această nebunie și totul e dezinfectat la maximum, de la mâini, la care aproape că am iritații, până la haine, papuci sau alimente. Pe scurt, respect ce mi se spune și încerc să mă feresc, stând izolat la mine acasă, bucurându-nă de liniștea căminului meu, făcând tot felul de proiecte noi, speciale!

Compun, lansez piese și compilații pe canalul meu oficial de Youtube, scriu, mult de tot, pictez în atelier, citesc mai mult și recit poezii, realizând și-un proiect nou – „DRAG DE POEZIE”, oferind publicului, zilnic, tot pe canalul meu de Youtube, poezii ale autorilor români contemporani. Dacă e să am vreo temere este cea vis-a-vis de societate, de noi, de oameni, de felul în care ne vom reveni după această traumă teribilă care ne țintuiește, fără drept de apel, în case. Mi-e teamă că sărăcia se va instala mai mult și mai abitir, că mulți o vor lua razna, dacă n-au făcut-o deja. Mi-e teamă că ne vom adânci într-o criză mai gravă, plină de probleme majore de tot felul.

Nu întrevăd soluții majore pentru noi și nici nu am autoritatea necesară, dar mă gândesc eu că o rezolvare este și va fi unitatea, cea care ne lipsește nouă, românilor, de multe ori, preferând să ne lovim unii pe alții, să ne rănim, să ne comentăm sau să ne sabotăm. Acum, mai mult ca oricând, este cazul să sprijinim România să-și revină, să facem tot posibilul să sprijinim arta, muzica, industria, turismul, să mergem în piețe, să mergem la magazine românești, la supermarketuri românești. Și mai e important ceva. Să ne susținem unii pe alții. Să fim altfel, să nu mai fim ranchiunoși și invidioși, să nu mai judecăm și să dăm cu piatra, să fim altruiști, solidari, demni, perseverenți. Eu voi face asta cât și cum pot, prin tot ce fac și prin emisiunea mea din fiecare duminică, de la TVR 2, de la ora 15.00 – „DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

Ți-au picat multe concerte și evenimente în perioada asta?

Nu mă plâng, pentru că nu mi-a stat niciodată in fire, dar da, s-au anulat ori reprogramat multe evenimente, filmări, proiecte, manifestări. Pentru un artist independent, așa cum sunt eu, nu e simplu. Eu sunt de felul meu, dintotdeauna, chibzuit și n-am făcut niciodată excese de vreun fel, astfel încât nu am probleme financiare grave. În schimb, am taxe de plătit, impozite, rate, angajați și desigur, toate producțiile mele, pe care singur mi le finanțez, inclusiv piese sau promovare și atunci o perioadă în care nu-mi pot exercita profesia e dificilă. Sunt artiști, actori, oameni care fac artă și care sunt plătiți direct, la prestație. Pentru ei este cumplit și tare complicat de trecut o vreme atât de lungă de pauză. Îmi doresc din suflet ca oamenii să revină și la arta românească mai mult, după ce trece perioada. Să mergem la teatru, mult de tot, la operă, filarmonică, concerte, expoziții, muzee și la toți cei care fac artă și încearcă să se exprime și să trăiască prin asta!

Ți-ai reorganizat agenda și ai reprogramat pentru dată de 7 iunie concertul simfonic de la Sala Palatului! Nu ai emoții? Crezi că până atunci va fi bine, vor veni oamenii la spectacolul tău, ai vândut deja toate biletele? Cum stai în acest sens?

Nimeni nu-și imagina la ce se va ajunge! N-am putut intui sau preconiza ceva! Gândiți-vă că eu am început să lucrez la această producție, la concertul meu pop simfonic de la Sala Palatului, încă de la finalul lui noiembrie. Am investit mult, am făcut partituri pentru orchestră și cor, pentru cei 140 de oameni care vor fi alături de mine pe scenă. Mi-am făcut ținutele alături de Alexandru Ciucu. Am pus la punct regia, scenothenica, care vine din Basarabia, grafice, concept, repertoriu. Am șase invitați surprinzători și am pus la punct duetele. Într-un cuvânt, noi eram în linie dreaptă cu repetiții, cu tot. Eu sunt un profesionist și-mi fac mereu, temeinic treaba, din timp. Mai ales că îmi doresc din suflet acest proiect, fiind amplu, o noutate, un alt nivel artistic al meu.

Când, pe 8 martie, s-a dat legea de amânare, lucrurile s-au întâmplat repede și am reprogramat, rapid, cu următoarea dată disponibilă, mai ales că show-ul acesta al meu este sold-out, cu o sală plină, care mi-aș dori să rămână așa până la final, oamenii să nu-și retragă bilete, ele fiind valabile, pentru oricând ar fi concertul. Astfel că am reprogramat pentru 7 iunie, de la ora 20.00.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata