România, la un pas de SCENARIUL 5. Vor fi schimbări fără precedent în țară

Numărul cazurilor de coronavirus a crescut semnificativ în țara noastră, iar autoritățile anunță vârful pandemiei și se pregătesc de un nou val de infectări. România este foarte aproape de scenariul 5, care va fi instaurat odată cu înregistrarea a 10.000 de îmbolnăviri; în prezent, există 8746 de cazuri confirmate. În acest context, se pregătește Ordonanța militară nr. 10, prin care vor fi introduse noi restricții.

Ordonanța militară nr. 10

Potrivit specialiștilor, vârful pandemiei ar urma să aibă loc în urma sărbătorilor pascale, când probabil ne vom confrunta cu un număr mare de îmbolnăviri. România este aproape de cele 10.000 de cazuri care ar indica trecerea la un nou scenariu. Momentan, autoritățile neagă acest scenariu, însă lucrurile se vor schimba odată cu atingerea pragului.

Ministerul Afacerilor Interne ar urma să anunțe, în cursul acestei săptămâni, Ordonanța militară nr. 10, pentru a ține în frâu numărul cazurilor confirmate de infectare cu COVID-19.

Una dintre principalele măsuri ale Ordonanței Militare nr. 10 va fi măsura suspendării zborurilor în și dinspre Spania cu încă 14 zile, începând din 29 aprilie, zi în care suspendarea anterioară va expira. Ca și în cazul ordonanțelor anterioare, această măsură nu se va aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

De asemenea, ne putem aștepta la schimbări și în ceea ce privește declarația pe propria răspundere, care a fost modificată de-a lungul timpului. Astfel, vor putea suferi modificări modul de completare și prezentarea ei, ceea ce dă bătăi mari de cap populației.

Nu ar fi exclusă nici înăsprirea amenzilor, în vederea determinării oamenilor de a respecta măsurile impuse. În acest moment, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei; pentru persoanele juridice: între 10.000 de lei și 70.000 de lei.

România, tot mai aproape de scenariul 5

În ceea ce privește intrarea în Scenariul nr. 5, aceasta ar urma să afecteze, în primul rând, Bucureștiul. Capitala a înregistrat 977 de cazuri de infectare cu Covid-19, potrivit datelor furnizate sâmbătă, la ora 13:00, de Grupul de Comunicare Strategică, și este foarte aproape de borna celor 1.000 de cazuri. Astfel, nu ar fi exclus ca Scenariul nr. 5 să cuprindă măsura de carantinare totală a Capitalei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata