Ultimul an în care angajații români se pot pensiona anticipat. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Angajații români vor putea să iasă la pensie mai devreme dacă îndeplinesc anumite condiții doar în 2020. Începând de anul viitor varianta pensionării anticipate parțiale va dispărea.

Ce spune de fapt legea

Potrivit legii în vigoare, românii pot ieși anticipat la pensie fără să piardă bani. Concret, ei pot opta fie pentru pensia anticipată care nu presupune penalizări la suma de bani cuvenită, fie pentru pensia anticipată parțială la care are loc o diminuare a pensiei până când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu, scrie DCbusiness.ro.

Condiții pentru pensionarea anticipată a femeilor

Femeile se pot pensiona și ele mai devreme dacă îndeplinesc mai multe condiții obligatoriu. Adică, pot ieși la pensie mai devreme cu cinci ani dacă stagiul de cotizare este cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

Stagiul complet pentru femei, conform legii, este de 35 de ani, vârsta standard fiind de 63 de ani, valori care însă vor intra în vigoare până în 2030. În acest an valorile vârsta de pensionare este de 61 de nai și 3 luni cu un stagiu complet de 31 de ani și 3 luni.

Astfel, în 2020, o femeie care intenționează să se pensioneze, trebuie să aibă un stagiul de cotizare de 39 de ani și 3 luni, respectiv cei 31 conform legii la care se adaugă cei 8 ani suplimentari. În cazul pensionării la sfârșitul lui 2020, femeile trebuie să aibă o vechime de 39 de ani și 5 luni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata